Waarom is bottenbouillon zo goed voor de gezondheid?

De positieve effecten in ons lichaam

• Reiniging van de lever
• Ondersteuning en herstel van huid en weefsel
• Gelatine onderhoudt en repareert de darmwand. De glutamine kan bijdragen aan het herstel van een lekkende darm. Prikkelbare darmen kunnen er ook baat bij hebben.
• Glucosamine en chondroïtine ondersteunen bij spieropbouw en onderhoud van gewrichten (goed tegen reuma en gewrichtspijn)
• Glycine bevordert nachtrust en versterkt en kalmeert het immuunsysteem waardoor allergieën kunnen verminderen.
• De mineralen zorgen ervoor dat onze botten sterk blijven

Zelf aan de Slag

Helaas tref je alle goede eigenschappen van bottenbouillon niet in een bouillonblokje of potje aan. Je zult dus zelf aan de slag moeten. Gelukkig is bottenbouillon maken zeker niet moeilijk. Je hebt er alleen wel wat tijd voor nodig, als in categorie Slow Cooking. Kijk hier voor ons bottenbouillon recept.

Het geheim van oma’s bottenbouillon

Wat wist Oma toen, wat wij inmiddels een beetje vergeten zijn?

Wij zijn weliswaar geen voedingsdeskundigen, maar je hoeft maar even op internet naar ‘bottenbouillon’ of ‘bone broth’ te zoeken en je ziet dat men wereldwijd overtuigd is van de heilzame werking van dit ouderwetse brouwsel.
Wat wist Oma toen, wat wij inmiddels een beetje vergeten zijn? Wij hebben er verschillende artikelen op nagelezen en vatten hieronder samen waar de meeste deskundigen het over eens zijn.

Wat zit er precies in bottenbouillon?

Een goede bottenbouillon is rijk aan gelatine. In afgekoelde staat is deze bouillon zo dik als pudding! Zo’n oerbouillon trek je van botten, schenkel en bijvoorbeeld ossenstaart of rundertong. Deze ingrediënten zorgen samen voor een indrukwekkende mix van waardevolle voedingsstoffen.
-Botten zijn namelijk rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, zwavel en silicium.
-Merg bevat veel vitamine A en K2 en omega 3 & 6 vetzuren en belangrijke mineralen als ijzer, selenium, zink, boron en mangaan.
-Bindweefsel heeft juist veel glucosamine en chondroïtine

Waarom is bottenbouillon zo goed voor de gezondheid?

Bottenbouillon bevat dus veel nuttige vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren. Eiwitten als gelatine en collageen leveren bijvoorbeeld een combinatie van belangrijke aminozuren die zorgen voor een aantal positieve effecten in ons lichaam.
• Ze reinigen de lever
• Ondersteunen herstel van huid en weefsel
• Gelatine onderhoudt en repareert de darmwand. De glutamine kan bijdragen aan het herstel van een lekkende darm. Prikkelbare darmen kunnen er ook baat bij hebben.
• Glucosamine en chondroïtine ondersteunen bij spieropbouw en onderhoud van gewrichten (goed tegen reuma en gewrichtspijn)
• Glycine bevordert nachtrust en versterkt en kalmeert het immuunsysteem waardoor allergieën kunnen verminderen.
• De mineralen zorgen ervoor dat onze botten sterk blijven

Gewoon heel erg Lekker

Laten we vooral ook niet vergeten dat bottenbouillon gewoon ook heel erg lekker is. Puur, of als basis voor een heerlijke soep. En wanneer je zelf een grote pan hebt gemaakt, schep dan niet het vetlaagje van de afgekoelde bouillon! Dit vet van onze grasgevoerde runderen bevat ook belangrijke voedingsstoffen (en smaakstoffen).

Het 'wilde' bouillonpakket

je hoeft maar even op internet naar ‘bottenbouillon’ of ‘bone broth’ te zoeken en je ziet dat men wereldwijd overtuigd is van de heilzame werking. Maak het jezelf makkelijk en bestel hier alle ingredienten die je nodig hebt voor ons bottenbouillonrecept